[...] i na komórkach różnych tkanek, m.in. 1) układ szkieletowy: wit. D wywołuje wzrost i rozwój kości, przebudowę ich struktury i kontroluje utrzymanie w nich prawidłowego poziomu wapnia, 2) układ immunologiczny: dojrzewanie krwinek białych i synteza cytokin prozapalnych, 3) trzustka (komórki beta): poprawa efektywności syntezy i wydzielania [...]
[...] być preparaty zawierające Omega-3. Do najważniejszych z naszego punktu widzenia zalet tego produktu jest jego działanie hipotensyjne, działanie antyagregacyjne, i obniżające poziom trójglicerydów w surowicy i we frakcji VLDL (lipoprotein o bardzo niskiej gęstości). Spożycie powinno kształtować się na granicy 2-4g (zależnie od wagi, płci, stanu [...]
[...] przyrostu, bez względu na to, jakich suplementów będziesz używał. Podobnie, jedząc niewystarczającą liczbę kalorii zmniejszysz dostępność testosteronu z powodu zwiększenia poziomu białka zwanego białkiem wiążącym hormony sterydowe. Białko to wiąże krążący we krwi testosteron, przez co nie może on przedostać się do komórek mięśniowych. [...]
[...] Stężenie cholesterolu całkowitego nie powinno przekraczać 200 mg/dl. Jednak najkorzystniejszą dla zdrowia wartością jest 190 mg/dl. Każde przekroczenie tego „dopuszczalnego" poziomu cholesterolu całkowitego wymaga stosowania diety antycholesterolowej, najlepiej w połączeniu z aktywnością fizyczną. W wielu przypadkach konieczne jest zastosowanie, [...]
[...] sterydy anaboliczno - androgenne (SAA) maja również silne działanie antykataboliczne. W czasie, gdy sportowiec dostarcza egzogenicznych androgenów na znacznie większym poziomie niż oś podwzgórze - przysadka - jądra naturalnie produkuje, organizm stara się ponownie ustanowić homeostazę (ekwilibrium lub równowagę pomiędzy anabolizmem i [...]
[...] Najpierw zaczęto analizować mechanizm rozrostu mięśni pod wpływem wysokokalorycznej diety węglowodanowej. Okazało się, że nadmiar węglowodanów prowadzi do zwiększonego poziomu insuliny we krwi, a to z kolei wywołuje podwyższone ciśnienie osmotyczne wewnątrz komórek mięśniowych. Ciśnienie to powstaje na skutek wprowadzania do komórek dużej [...]
[...] spermie , występujących z powodów genetycznych , czy też ze względu na nadużycie sterydów anabolicznych . Co więcej , sportowcy zaczęli stosować Clomid , jako lek wzmagający poziom testosteronu iw konsekwencji poprawiający rozwój mięśni . Złożoność Clomidu . Clomid używany jest by wywołać owulację u kobiet , u których jest ona zaburzona. Wzmacnia [...]
[...] jęczmienna, pumpernikiel, soczewica. Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym mogą powodować nadprodukcję insuliny, która w trakcie treningu może doprowadzić do obniżenia poziomu cukru we krwi, a tym samym do spadku wydolności układu nerwowego i mięśni. Preferowanym źródłem protein są białka zwierzęce: mięso/ryby, jaja, ser lub białka [...]
[...] siły na trening. Znam dobrze te symptomy, gdyż starając się uzyskać sylwetkę zawodowca, sam przez wiele lat przestrzegałem diety nisko-węglowodanowej. Często miewałem niski poziom cukru we krwi, czułem się ospale. Oznaką tego, że przyjmuje się za mało węglowodanów, jest niemożność "napakowania mięśni" podczas treningu. Obecnie, zamiast [...]
[...] Stanowią 35% wszystkich aminokwasów znajdujących się w mięśniach, dlatego są ważnym składnikiem budulcowym tkanki mięśniowej. W trakcie intensywnego wysiłku siłowego poziom BCAA we krwi ulega obniżeniu, gdyż organizm spala aminokwasy rozgałęzione. Zjawisko to jest szczególnie nasilone u zawodników łączących trening siłowy z dietą o [...]
[...] że zawiera ono znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, niż mięso tłuste. A nasycone kwasy tłuszczowe są składnikiem diety, który w największym stopniu podwyższa poziom cholesterolu we krwi i zwiększa krzepliwość krwi zwiększając w ten sposób zagrożenie miażdżycą. Chude mięso wieprzowe zawiera średnio 3 razy mniej nasyconych kwasów [...]
[...] energetycznym, niezbędnym do generowania impulsu siłowego podczas treningu i stymulowania anabolizmu białek mięśniowych w warunkach spoczynkowych. Od jego, aktualnego poziomu w komórkach mięśniowych zawsze, ostatecznie zależy zdolność mięśni do pokonywania ciężarów i powiększania masy. Większość ATP do przebiegu tych procesów może [...]
[...] Naukowo stwierdzono, że reakcja stresowa organizmu, o jaką w dzisiejszych czasach naprawdę nie trudno, powoduje zwiększoną utratę magnezu, natomiast niski poziom magnezu potęguje reakcje stresową, co prowadzi do „ błędnego koła". Do niedoborów magnezu może dojść zarówno podczas ciężkiego treningu (utrata magnezu podczas skurczu [...]
[...] Naukowo stwierdzono, że reakcja stresowa organizmu, o jaką w dzisiejszych czasach naprawdę nie trudno, powoduje zwiększoną utratę magnezu, natomiast niski poziom magnezu potęguje reakcje stresową, co prowadzi do „ błędnego koła". Do niedoborów magnezu może dojść zarówno podczas ciężkiego treningu (utrata magnezu podczas skurczu [...]
[...] suplementacji testosteronem i GH, które zażywane razem poprawiają strukturę ciała oraz wydajność mięśni u starszych mężczyzn. 122 mężczyzn (w wieku ponad 71 lat), u których poziom testosteronu wynosił 550ng/dl lub mniej, a poziom IGF-1 także był niski, otrzymywało testosteron przez skórę (5 lub 10 g/d) z dodatkiem GH przez 16 tygodni. Badacze [...]
[...] udział w procesie uwalniania energii, co w bezpośrednio sposób przekłada się na zwiększoną zdolność naszego ciała do podejmowania wysiłku. L-Tauryna - pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi, wykazuje działanie antykataboliczne (ogranicza proces rozpadu białek), zwiększa stężenie azotu w organizmie oraz pomaga obniżyć poziom cholesterolu. [...]
[...] co znaczy że nie buduję mięśni. No ale do rzeczy, tauryna ma bardzo dużo właściwości. Jedną z nich jest działanie anty kataboliczne aczkolwiek, nie jest ono na poziomie BCAA aczkolwiek, wspomaga, tauryna hamuje uwalnianie hormonu przysadkowego, ACTH a co za tym idzie, zostaje wyprodukowanych mniej hormonów katabolicznych. Tauryna [...]
[...] - diuretyki, które sportowcy stosują do szybkiego zmniejszania masy ciała. Są hormony wzrostu, jest doping krwią. Pojawiła się EPO (erytropoetyna), która ogromnie podnosi poziom hemoglobiny i hematokrytu we krwi. Znów w jej stosowaniu przodują kolarze. Znów są ofiary. W wydanej w 1987 roku "Małej Encyklopedii Sportu" pod hasłem "Środki [...]
[...] Jak często stosować oszukane posiłki??? Myślę, że 1-2 razy w tygodniu i absolutnie nie więcej, ilość tych posiłków jest również determinowana naszym obecnym procentowym poziomem tłuszczu w organizmie. Im ten poziom wyższy tym mniej wolnych posiłków im mamy mniej tłuszczu w organizmie tym oszukane posiłki powinny być spożywane częściej. [...]
[...] Dobrego Dietetyka To, że nadmiar cholesterolu organizmie stwarza zagrożenie dla zdrowia, nie budzi już żadnych wątpliwości. Jak udowodniono w licznych badaniach, wysoki poziom tego składnika sprzyja rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i zwiększa ryzyko zawału serca. Na szczęście, zaburzenia tego typu można leczyć, a [...]